די מדהים שהבלוג קיים כבר שנתיים וחצי, נקרא פינגר פוד, אבל חוץ מכמה מתכונים עוד לא כתבתי במרוכז על פינגר פוד לקטנטנים.. קטע 🙂
אם יש משהו שהילדים שלנו אהבו מאז שהיו תינוקות ואוהבים עד היום, זה לאכול בידיים. הצד הייקי שבי (אהמ אהמ.. אמא שלי..חחח) תגיד שזה לא יפה, לא מנומס וצריך ללמד אותם לאכול בסכו"ם, כמו הגדולים. אבל דיי מההתחלה שלי כאמא, קראתי אונליין וגם הבנתי מקטנטנים שלי, שזה נוח יותר ומאוד חשוב להיכרות עם האוכל לאכול בצורה הזו.
אז למה באמת זה חשוב לאכול באצבעות?
סביב גיל 9 חודשים והלאה, מתפתחת אצל הקטנטנים אחיזת הצבת, כלומר הם יכולים לאחוז עצמים קטנים יותר בין האגודל לאצבע. זה גם אחד הסימנים (שנרחיב עליהם בהמשך הפוסט) שהם מוכנים לעבור לאכול בידיים.
היתרונות באכילה בידיים:
- עצמאות – הקטנטנים שלנו עוברים משלב שבו אנחנו המבוגרים הם אלו שאחראים להאכלה שלהם, לשלב חדש – בו הם לוקחים יותר אחריות לידיים (תרתי משמע) ולומדים איך להאכיל את עצמם. כמובן שזה צריך להתבצע בהשגחת מבוגר, אבל התינוק לומד יותר איך לדאוג לעצמו, איך לעשות דברים לבד, דבר שישפיע גם בהמשך על תחושת האחריות העצמית והעצמאות שלו.
- מגוון – על ידי אכילה באצבעות, אפשר להציע לתינוק עוד סוגים חדשים של טעמים, מרקמים ומאכלים שונים, "של גדולים" יותר.
- התפתחות – מוטוריקה עדינה, תיאום יד-עין, אחיזת פינצטה, מרקמים חדשים באצבעות ובפה – את כל אלו התינוק מתחיל ללמוד בשלב הזה, כלים שיעזרו לו בהתקדמות באכילה אבל גם בפעולות מוטוריות והתפתחותיות אחרות.
מה נחשב מזון אצבעות?
מזון אצבעות / אוכל אצבעות זה כל דבר שהילדים יכולים לאחוז בין האצבעות (אחיזת צבת) או בכף היד שלהם.
הוא יכול לכלול ירקות מבושלים וטריים, פירות בשלים ורכים או פחמימות כמו פסטה / קוביות תפו"א או בטטה, חתיכות עוף ובשר מבושלות וחתוכות קטן, קוביות גבינה, מיני-כריכים או מיני-לחמניות, מאפינס ועוד..
יש לשים לב אצל תינוקות לגודל הביס (שיתאים לפה), לצורת החיתוך (שלא יהיה עגול אלא מחולק לפחות ל-2 חלקים), ולהוראות משרד הבריאות לגבי מה אפשר לתת לתינוק בכל חודש שהוא מתפתח.
מה חשוב לזכור?
- לתת להם את הזמן – מדובר על תהליך הדרגתי שרובו הוא משחק וכיף וחלקו רק הוא האכילה וההזנה העצמית, לנו להם את הזמן להתרגל, לשחק וליהנות מהדרך.
- לתת דוגמה אישית – כשהמשפחה אוכלת ביחד הילדים אוכלים טוב יותר, כי הם רואים מה ההורה אוכל וחלק מזה מחלחל לתודעה, גם אם לא מיושם ישר. אז תהיו האכלנים הטובים והבריאים שאתם מצפים מהקטנטנים שלכם להיות.
- האכילה היא החוויה – אין צורך (ולמעשה עדיף שלא יהיו) מסיחים חיצוניים כמו טלוויזיה, מוזיקה ועוד.
- ההורה מחליט מתי ומה, הילדים מחליטים כמה ואיך – תנו להם את החופש להחליט כמה יאכלו ומה בדיוק מתוך המגוון שהצעתם.
מתכונים של אוכל אצבעות
הגיע הזמן שארכז בפוסט אחד את כל המתכונים שהעליתי עד היום לאוכל אצבעות, כפי שהופיעו בפוסטים קודמים, באתגרים השונים ובאינסטגרם שלי בעבר עוד לפני הבלוג + מתכון חדש של דבירי בעלי. הנה הם:
1. פנקייק גבינה – המתכון הכי פופולרי אצלנו בבית, שהגיע גם לכתבה בידיעות אחרונות
2. מאפי פילו במגוון צורות – אפשר להכניס בפנים כמעט כל מילוי, כולל שאריות שנותרו לנו במקרר ולוקח ממש כמה דקות להכין – ולתנור.
3. קציצות עוף מתוקות – קציצות עוף מטוגנות או אפויות בתנור, בגודל שמתאים לכף היד של הקטנטנים הן הפתרון המושלם לארוחת צהריים / ערב מהירה וקלה שאפשר לאכול גם בידיים (מומלץ קר או חמים).
4. חטיפי כרובית ופנקו – מתכון קל ומהיר, שאפשר לאלתר גם עם ירקות אחרים, ממש טעים וכיפי לאכילה בידיים.
5. פשטידונים – מיני פשטידות טעימות ומהירות, אפשר להכין במכשיר ייעודי או ככה בתנור.
6. עוגיות שוקולד צ'יפ בריאות – מלאות בקוואקר, שהילדים ממש נהנים להכין ולאכול.
7. מאפי תרד וגבינה – מתכון ששיפרתי שוב לאחרונה, ממש קליל ונטרף במהירות. אחלה דרך להכניס תרד למגוון של הקטנטנים.
8. מקלות ירקות במטבלים – מכינים קערות קטנות עם מקלות של ירקות + מטבל אהוב (דוגמת אבוקדו/חומוס/גבינה) והנה לכם נשנוש אחה"צ או תוספת לארוחת הערב.
9. מיני-מאפינס פיצה – מתכון שקטנים וגדולים אוהבים לאכול ישר מהתנור. לקטנטנים עדיף להכין במיני תבניות מסיליקון ולתת לזה להתקרר, כדי שלא יאכלו את המנשטים מהנייר יחד עם המאפינס..
10. מתכון אורח חדש (של דבירי בעלי): מיני-קציצות עוף ופטריות
מרכיבים:
- קילו עוף טחון
- 1 בצל מטוגן
- 2 שיני שום
- 2 חבילות פטריות מאיזה סוגים שמעדיפים (בגלל שהקטנטנים שלנו כבר יותר גדולים השתמשנו בשי-מאג'י לבן, בייבי מלך היער, שמפניון חומות, שמפניון לבנות)
- לקט פטריות מיובשות למרק, אחרי שנפתחו במים רותחים 30 דקות (לגילאי 9-12 חודשים יש לוודא שאפשר)
- מלח ופלפל
- חופן פטרוזיליה קצוצה
- ביצה
- 2 כפות שמן זית
- 2 כפות טחינה
אופן הכנה:
- לקצוץ את הבצל, השום והפטריות
- להשרות את הלקט פטריות במים רותחים לחצי שעה
- לקצוץ את הפטרוזיליה דק
- לטחון את כל המרכיבים יחד במעבד מזון ולהוסיף את הביצה השמן והטחינה
- לסדר עם 2 כפות או רינג על גבי מגש, בגודל אחיד שמתאים לכף יד של קטנטנים
- לאפות על 180 למשך כ-15 דקות, לבדוק מדי פעם שלא מתייבש מדי
- מומלץ להוציא שעוד טיפה לח בפנים ולתת להתקרר בצד
רעיונות למזונות קטנים שאפשר לחתוך ולאכול
רעיונות נוספים למתכונים תוכלו למצוא בתיקיית הפינטרסט שאליה אני מוסיפה מדי פעם מתכונים שאני מוצאת ברשת.
רוצים עוד רעיונות למתכונים?
ספר מתכונים ארוחות ערב בריאות ומהירות
ספר מתכונים שמסכם את אתגר הקיץ של הבלוג, שכלל חודש שלם בו נשלחו 5 מתכונים לשבוע + רשימת קניות שבועית.
המתכונים בריאים, מותאמים לקטנטנים וקלים להכנה.הספר מגיע בגרסה דיגיטלית – ניתן להורדה והדפסה, לצפיה במחשב, בסלולרי או בטאבלט.
הכל ב-₪35 בלבד!