המטבח נחשב בהרבה מקומות כמרכז הבית ולא סתם. יש בו המון מה לעשות והמון מה ללמוד. בכל גיל אפשר ללמוד בו משהו חדש, כילדים וכמבוגרים, ומיומנויות שנראות לנו קשורות למטבח בלבד לרוב מכילות בתוכן מיומנויות חיים אחרות ונהדרות.
בפוסט הזה אני רוצה שנפתח את הדיון על למה ואיך אפשר להכניס את הילדים למטבח, כבר מגיל צעיר, מה אנחנו צריכים לעשות כדי להיות מוכנים לכך ומה הם יכולים ללמוד בו.
בפוסטים קודמים בבלוג דיברנו על איך ללמוד מיומנויות חיים ומיומנויות רגשיות במטבח, על איך בישול עם ילדים קטנים מפתח ומשפר את המוטוריקה העדינה שלהם בקלות ובהנאה, וגם למדנו הרבה כלים איך לגרום לילדים לאכול יותר מגוון ואיך להתמודד בצורה יצירתית עם סרבני אוכל, והפעם אני רוצה שניקח את שילוב הילדים במטבח למקום משחקי יותר.
למה כדאי להכניס את הילדים למטבח?
הבישול ושאר הדברים שעושים במטבח הם הזדמנות מעולה ללמוד חשבון, כימיה, ביולוגיה, לפתח את כישורי השפה, ללמוד עוד על עצמנו – לשדרג את היכולות המוטוריות הגסות והעדינות, לחזק את הביטחון העצמי, לחזק את הקשר בין בני המשפחה, ליצור איים של זמן איכות אחד על אחד או כמשפחה ועוד..
אם נכניס את הילדים למטבח כבר מגיל צעיר, הוא יהיה חלק משגרת היום והשבוע שלהם והם ילמדו דברים חדשים על עצמם ועל החיים כל הזמן.
למה חשוב לשים לב כשמלמדים את הילדים במטבח?
- תנו להם זמן – כשהם מבקשים עזרה תהיו שם בשבילהם אבל תנו להם כלים איך ללמוד בעצמם ואל תשלימו עבורם תהליכים. תנו להם אפשרות לעשות את הדברים בקצב שלהם ואל תדחקו בהם. למידה לוקחת זמן, אז הקציבו לפעילות הזו מספיק זמן כדי שהם יהיו נינוחים ואל תתחילו אותה בשעות שהם עייפים/רעבים (או שאתם.. ).
- חשבו על מה שנדמה לכם כמובן מאליו – ולמדו אותו. היום ברור לכם שמלח וסוכר הם רק נראים דומה אבל שונים בטעם ובשימוש – אבל לילדים זה לא תמיד ברור. הפרטים הקטנים האלה יאפשרו להם ללמוד דברים חשובים "על הדרך" ולזכור אותם להמשך החיים.
- תנו להם ללכלך – כן, גם אני אוהבת שהמטבח נקי ומסודר, אבל אם כבר הכנסתם אותם למטבח, תנו להם ללכלך ולמדו אותם איך לנקות אחריהם (פרטים בהמשך).
- דברו איתם תוך כדי ואחרי החוויה – קצת כמו בצבא, אבל בדרך כיפית, אפשר להפיק לקחים וללמוד להבא מה נשמור ומה נשפר לפעם הבאה.
- תנו להם להיכשל – זה בסדר גמור לטעות, לפספס ולהתלכלך, והם צריכים ללמוד את זה. הסבירו להם שכישלון ותרגול זה חלק מהתהליך ושזה טוב ומלמד גם להתחיל מההתחלה.
- למדו אותם זהירות – במטבח יש המון דברים שגם מסוכנים. למדו אותם מראש ותוך כדי עבודה איך לעבוד נכון, איך לשמור על עצמנו, מה מותר ואסור וממה כדאי להיזהר.
- תפרגנו להם – הפעילות במטבח זה זמן מעולה עבורנו ההורים לשבח את הילדים בצורה ממוקדת, על משהו שהם הצליחו לבד תוך תיאור הפעולה עצמה ומה הם עשו נכון. לא סתם להגיד "איך יופי עשית" אלא "איזה נהדר החזקת את הסכין וחתכת בעצמך". זה ייתן להם תחושת מסוגלות, ידיעה שהם נחוצים מועילים ושאנחנו רואים אותם.
5 דוגמאות למשחקים שאפשר דרכם ללמד ילדים מיומנויות מטבח
- למרוח ממרחים: מכינים על שולחן האוכל או על השיש 3-4 ממרחים שונים שהילדים אוהבים (אפשר לשלב גם ממרחים חדשים וכך אולי הם ינסו), חותכים לחם או שמים מיני-טוסטים או קרקרים וסכינים שמתאימות לגיל ונותנים להם להתנסות במריחה.
- מזיגה: מכינים מספר כוסות ילדים צבעוניות + קנקן קטן עם מים או נוזל אחר ומאפשרים להם למזוג ולהעביר מכוס לכוס. למתקדמים אפשר לשים טיפה של צבע מאכל במים בצבעים שונים וכך לאפשר להם ללמוד גם על שילובי צבעים.
- לערוך שולחן (להוסיף דף עם סכום וצלחת מוכן להורדה): אם כבר מלמדים אותם על סדר וארגון, אפשר ללמד אותם גם איך לסדר בעצמם את השולחן, איפה כל דבר נמצא במטבח, איפה שמים את הסכו"ם ביחס לצלחת, מה התוספות שצריך לקחת לשולחן בהתאמה לכל סוג ארוחה ועוד..
- לקלוף עם קולפן: מיומנות מגיל מתקדם יותר (4+ בערך), לתת לילדים קולפן טוב, מספר ירקות אפשריים כמו מלפפון, תפוח אדמה ותפוח עץ למשל, להראות להם את הצעד הראשון ולאפשר להם להתנסות.
- לנקות: אחד הדברים שאפשר ללמד ילדים במטבח הוא גם לשמור על הסדר והניקיון. אם נהפוך את זה למשחק יש מצב שהם ישמחו לעשות את זה גם בהזדמנויות נוספות. דברים שניתן לתת להם לעשות – לנקות את השיש (ולהראות להם איך לאסוף פירורים לכף היד), לשטוף כלים (למתקדמים) או לרוקן/להעמיס מדיח, לסדר מגירות במטבח ועוד…