לוגו בלוג אוכל בריא לקטנטנים

איך להכין אוכל בריא למשפחה לכל השבוע ואיך ליצור תפריט של מסעדת הבית שלנו

הרעיון של ליצור תפריט משפחתי הוא משהו שעולה לא מעט בשיח בקבוצת הפייסבוק וגם אצלנו בבית. לאחרונה אפילו קנינו לוח גיר קטן של 'חברים' כדי לכתוב עליו את מה שיש מוכן בבית ובעבר כתבתי על הנושא הזה מנקודת מבט אחרת של רשימת רעיונות לתפריט. אני שמחה לארח היום את ריבי לוי הולצמן, שתשתף אותנו בגישה שלה לתכנון תפריט משפחתי קל ונוח לביצוע.

מסעדת הבית שלנו

תמונה של הלוח הזה עולה כל יום א' בבוקר לסטוריז של האינסטגרם שלי. הוא מפרט איזה אוכל מבושל יש במקרר באותו שבוע.

יצירת תפריט שבועי משפחתי על לוח מחיק

ליצור תפריט משפחתי

כמו הרבה דברים גם זה התחיל מצורך. קודם כל הצורך לבשל כל שבוע לארבע נפשות.
שניים לוקחים יום יום אוכל לעבודה. שתיים חוזרות הביתה מיום לימודים. רעבות. רציתי להפסיק לדקלם כל פעם את רשימת – מה יש לאכול. אה, וגם לזכור איפה זה בדיוק במקרר. אה, וגם לזכור מה נשאר ומה נגמר.
באותה תקופה עבדתי בחברת ביוטק והתפקיד הראשי שלי היה לנהל את רצפת היצור. ברצפת היצור בכל רגע נתון צריך לדעת כמה חומרי גלם יש וכמה מוצר מוגמר. כל חומר גלם שמשתמשים בו יורד מיד מהמלאי וכל מוצר שמועבר ללקוח גם הוא יוצא מהרשימות. חבל, חשבתי לעצמי, שזה לא ככה גם בבית.
אופס…. למה לא בעצם? חשבתי סתם על רשימה שתהיה צמודה לדלת המקרר אבל אחר כך התחשק לי משהו יותר מושקע והלכתי על הרעיון של לוח גיר ממש כמו במסעדות ובתי הקפה יותר יפה, בולט ויעיל. ככה נולד הלוח הזה שתלוי לנו במטבח כבר 11 שנה….

אני כותבת מוחקת את הלוח הזה המון שבועות באופן אוטומטי לגמרי, אבל בעצם יש לי שיטה והגיון פנימי (שמתאים למשפחה שאנחנו) ולנו זה עובד ממש מוצלח. זה מתחיל בהליכה לקניות. את רוב הקניות אני מרכזת לפעם בשבוע בסופר מרקט. אני דואגת שיהיו לי חומרי גלם מגוונים – ירקות, גבינות, קטניות, דגנים… בדרך כלל יש כבר איזושהי מחשבה על מה אני הולכת לבשל. בשר אני קונה אצל הקצב וזה כבר בידיעה ברורה מה אני הולכת להכין מזה. אז עכשיו יש לי הרבה חומרי גלם המקרר ובארונות ואני מכינה לעצמי רשימה של מה אני הולכת לבשל.

מי אנחנו שאוכלים?

לכולנו חשוב לאכול בריא.
לא כולנו אוהבים את אותם דברים – יש אחת שלא תיגע בדגים, אחת שלא רוצה לעלות במשקל, כולנו אוהבים לגוון. אם יוצאים מתוך הנחה שאי אפשר לבשל לכל אחד תפריט משלו זה אומר שכשחושבים על מאכל מסוים העדיפות היא לבשל משהו שכל הארבעה יאכלו. כדי לרווח את הענין עוד קצת נניח שלפחות שלושה מתוך ארבעה יאכלו.
לכן אני כל הזמן אוספת מתכונים חדשים. יש לי כבר רשימה מאד מכובדת של מאכלים שנוסו, נבדקו וכולם אוהבים אבל זה תמיד נחמד לגוון כי מידי פעם נמאס ממשהו ספציפי (לי! מלהכין על יום שישי בצהריים שניצלים ותפו"א בתנור), ויש כמובן עונות גם לאוכל (מרק זה רק בחורף).

מקסימום אפשרויות

הדרך שלי להגדיל את מספר האפשרויות ולגוון את הארוחות בלי לבשל 20 סוגי מאכלים הייתה לבשל כל דבר בנפרד

הדרך שלי להגדיל את מספר האפשרויות ולגוון את הארוחות בלי לבשל 20 סוגי מאכלים הייתה לבשל כל דבר בנפרד. כלומר, במקום לבשל סיר גדול של עוף עם תפוחי אדמה וירקות אני מבשלת בנפרד – עוף, תפוחי אדמה כתוספת וירקות כתוספת. זה נראה יותר מסובך אבל זה מאפשר פעם לאכול את העוף עם תפוחי אדמה ופעם עם פסטה ואז ההרגשה היא שאכלת משהו שונה וזה עונה על הקטע של גיוון.
אז אני מבשלת בנפרד את התוספות ואת המנה העיקרית וכל אחד שעומד מול הלוח יכול להרכיב לו לאותו יום משהו שמתחשק לו. יוצא (מניסיון של הרבה שבועות) שהקומבינציה האידאלית היא 3 מנות שונות מכל סוג. אם רוצים לבשל את הכל באותו יום זה לגמרי יוצא יום ארוך (ודי קשה…) ומכיוון שלא תמיד זה אפשרי אני מכינה הרבה פעמים פחות ואז יוצא שעוד פעם אחת בדרך כלל בשלישי או רביעי אני מכינה עוד "סט" אחד של מנות.

אחסון אריזה ושינוע

שקיות רב פעמיות עם ריפוד של שעוונית כדי להגן עוד יותר על תכולת התיק מנזילות אפשריות

אוכל זה לא רק מה אוכלים, זה גם איפה אוכלים ואיך האוכל מגיע לשם. איפה האוכל נשמר? האם מחממים אותו? איך? אחרי הבישול האוכל עובר למקרר בתוך קופסאות פלסטיק אטומות. יותר פשוט לסדר וחוסך מקום. היוצא מהכלל היחידי הוא סיר של מרק אבל זה גם משהו שבדרך כלל לא נארז.
מי שלוקח אוכל, לוקח אותו בקופסה אטומה, כרגע יש להם גם שקיות רב פעמיות עם ריפוד של שעוונית כדי להגן עוד יותר על תכולת התיק מנזילות אפשריות. (נדיר שזה קרה).
השאיפה היא לקחת קופסה שהנפח שלה כזה שתיכנס בו במדויק מנה אחת. לאיש יש קופסה יפנית מחולקת (די גדולה) ולחיילת יש קופסה מסוג אחר כי לה יש תיק קטן יותר והיא פחות אוהבת קופסאות מחולקות…. אם לא אוכלים בבית האוכל מתחמם רק במיקרוגל-זה אומר שדברים שחייבים להיות פריכים עובדים פחות טוב ללקיחה בקופסה-אותם כדאי לאכול בבית כשאפשר לחמם בתנור או בטוסטר אובן.

מדריך מתנה

אני די בטוחה שהשיטה שלנו לא מתאימה לכולם אבל מסתבר שלא מעט אנשים התלהבו מעניין רשימת האוכל וככה מצאתי את עצמי מעלה הדרכה איך להכין לוח גיר כזה לתלייה.
https://bit.ly/3dAoHyk
העיקר שיהיה לכם טעים!

עוד משהו קטן – למה בכלל זה טוב?

הכי בסיסי – אוכל מבושל בייתי זה האוכל הכי בריא שיש. אני יודעת מה יש בכל מנה ויש לי שליטה על איך אני מכינה אותה. אני קובעת כמה שמן, מלח, סוכר תבלינים יהיו בה ומכוונת את זה כל שזה יערוב לחכנו ויטעים למה שאנחנו אוהבים. כשיש אוכל מבושל ומבחר ממנו פחות מתפתים לאכול דברים ג'אנק. זה חשוב למי שעובד מהבית (אין תירוצים למה לא אכלת מהבוקר…) וגם למי שלוקח אוכל איתו. מידי פעם גם פה מזמינים פיצה או סושי. זה בסדר.
זה עושה סדר בכל הענין של בישול ויותר קל לשמור על גיוון.
בישול מאפשר יצירתיות שמתגברת כשעסוקים במלאכות רוטיניות כמו לקצץ לערבב ולבחוש. מספיק מאלה ויש לכם רעיון לסדנה הבאה שלכם או למוצר נוסף שתכינו.

על האורחת שלנו

האורחת שלנו - ריבי לוי הולצמן

היי, אני ריבי לוי הולצמן. דוקטור לביולוגיה, מעצבת ויוצרת מוצרי טקסטיל ייחודיים לילדים ומבוגרים.
תל אביבית שרחובות היא הבית שלה.

האתר שלי
אינסטגרם
פייסבוק

אהבתם את הפוסט? ספרו לחברים

פוסטים חדשים בבלוג

קצת עליי

שרון גולן - יוצרת הבלוג

היי, אני שרון גולן, נשואה ואמא ל-3.
את הבלוג יצרתי מתוך אהבה לאוכל ומתוך רצון ליצור מקום בו אפשר ללמוד, ליצור ולשחק עם אוכל והילדים שלנו.
קראו עוד עליי

תודה על האהבה - בלוג השנה

Scroll to Top