לוגו בלוג אוכל בריא לקטנטנים

המדריך המלא לארגון המטבח לפי עקרונות המינימליזם

בשנים האחרונות, טרנד מארי קונדו תפס את העולם (ואותי) בסערה. אם לפני כמה שנים כשהיינו מדברים על לסדר ולנקות היינו רק חושבים איך אנחנו מפנים את החפצים המיותרים, היום – לפי גישתה של מארי, אנחנו צריכים ממש לחשוב על כל הפריטים בבית שלנו, לפי קטגוריה ולא לפי אזור בבית, ולנפות את כל מה שלא "sparks joy" בלב שלנו, ותכלס – כל מה שלא שימושי, שלא חובה לשמור, ושלא משמח אותנו לשמור אותו. הצפייה בסדרה ובהרבה תכנים דומים על מינימליזם ביוטיוב ונטפליקס, גרמה לי להתעמק יותר בנושא ולנסות להבין מה מתוך הכלים האלה אני יכולה ליישם בחיים היומיומיים שלנו עם שלושה ילדים, כדי שיהיה לנו מסודר יותר בעין ושקט יותר בראש, בתחומי המטבח ובכל הבית. את הכלים שלמדתי ארזתי לתוך הפוסט הזה.

הטריילר לסדרה של מארי קונדו מיוטיוב

איך האהבה לסדר במטבח נולדה אצלי?

לא הרבה יודעים את זה עליי, אבל את הבית שלנו בישראל, בעיקר את המטבח שלו, תכננתי בעצמי. כלומר הייתה מעורבת חברת מטבחים, וגם דבירי היה חלק מזה, אבל בגדול – עבדתי עם חבריי הטובים – אקסל וגוגל, בתור בחורה צעירה בת 24-25, להבין איך אני רוצה שיהיה מבנה המטבח שלי, איזה גודל של מגירות, ארונות, כמה מקום צריך לסירים, איזה סוג של כיריים הכי נוחים לי ועוד…

עד גיל 22 בערך המטבח היה מקום די זר עבורי, חוץ מלעמוד ליד אמא שבישלה לנו, לא הייתי כל כך מעורבת, ובטח שלא ידעתי להכין הרבה דברים פרט לחביתה ועוד קצת. אבל החיים זרמו ואיתם המעבר שלי לדירה לבד ואז המגורים עם דבירי, והתחלתי לבשל לנו. זה עורר אצלי את יצר הסקרנות כלפי אוכל שקיים עד היום, והתכנון של בית חדש שקנינו "על הנייר" רק עורר את הסקרנות כלפי מבנה המטבח והשימוש האופטימלי בו עוד.

שמתי לב לתהליך דומה שקורה לי בעיקר כשאנחנו נוסעים לחו"ל לטיול ואורזים כמה שפחות ואז אני קולטת כמה ציוד נותר בבית ללא שימוש, וגם כשאנחנו מבשלים בחו"ל כמות הציוד שאנחנו באמת צריכים היא אולי 1/20 מתוך הציוד שיש לנו במטבח בבית, אם לא פחות מזה.
אז בהשראתה, ובהשראת העונה הראשונה של התוכנית שלה בנטפליקס, שאותה גמעתי בתוך יומיים, התחלתי לעבור אזור אזור בבית שלנו ולסדר. בהתחלה חשבתי לעשות לי רשימה במחברת, כחובבת רשימות גדולה, אבל לא ממש הגעתי לזה וגם ראיתי שאני מטפלת באזור קטן וספציפי ותוחמת לי את הזמן לטיפול בו בזמן (עם טיימר לפעמים, כדי שזה לא יגלוש מדי על הזמן עם הילדים) – התוצאות מהירות והתחושה של הניקיון והסדר עושה את שלה.

כך טיפלתי בארונות של הבית, כולל ארון המצעים והמגבות, במגירות לצד המיטה ובשאר המקומות בבית שלרוב היו מגנט לבלאגן ועם הזמן הפכו לאזור פונקציונלי ומסודר, ובעיקר – במטבח, אחד מאזורי ה- clutter (באמת שאין מילה שמתארת את זה טוב ככה בעברית) בבית.

מגירת-התבלינים-אחרי
מגירת התבלינים אחרי הסידור

השלבים ליצירת סדר במטבח

שלב 1: חלוקה לאזורים

את המטבח אני מחלקת לאזורים עם ייעודים שונים, לפי השימוש:

  1. המקרר
  2. המקפיא
  3. המזווה
  4. כלי עבודה גדולים – סירים מחבתות ודברי אפייה
  5. כלי עבודה קטנים – utilities
  6. סכו"ם
  7. צלחות, קערות ועוד…
  8. ירקות ופירות
  9. מגירת הכל-בה
  10. חגים ואירוח
המקפיא שלנו אחרי הסידור

שלב 2: סינון ומיון

איך מתבצע הסינון והמיון:

  1. קודם כל אני מתחילה מאזור ממש קטן כמו מגירה אחת. מוציאה הכל החוצה ובודקת במה באמת השתמשנו בשנה-שנתיים האחרונות ומה הולך לשמש אותנו קדימה (נגיד סכום של תינוקות כבר פחות שימושי אצלנו מאז שהילדים משתמשים בסכום ילדים/מבוגרים). חשוב מאוד לתחושת הרעננות גם להעביר ניגוב עם מטלית לחה – עושה לגמרי את ההבדל.
  2. מחזירה למקום לפי סדר השימוש – קרוב יותר בשימוש גבוה ורחוק יותר בתוך המגירה לשימוש לעיתים רחוקות יותר, ומה שלא בשימוש שמה בצד וחושבת האם להעביר הלאה או לזרוק.
  3. לאחר שסידרתי אזור קטן אחד, אני בודקת מה אני רוצה להעביר למקומות אחרים והאם נותר לי זמן להמשיך לאזור נוסף. במידה ולא נותר זמן – אני אוהבת לרשום לעצמי על הלוח שעל המקרר איזה אזור-שניים נוספים הייתי שמחה לטפל בהם.

שלב 3: כל פריט במקום שלו

אחד הדברים שהכי עוזרים לשמר את הסדר הוא לדאוג ש:

  1. לכל פריט יהיה את ה'בית' שלו במטבח, חוץ ממגירת הכל-בה שמכילה מישמש של פריטים, שאר החפצים במטבח שלנו צריכים להיות עם מקום מסודר שמתאים לגודל שלהם ולאופן השימוש בהם.
  2. כמו במטבחים מקצועיים, גם בבית אפשר ליצור "אזורי עבודה", כמו פינת קפה שמרכזת את כל הפריטים שקשורים לפעולה אחת – הכנת קפה/תה/שוקו. כשהפריטים מרוכזים לפי אופן השימוש ולפי השלב ביום בו אנחנו משתמשים בהם, מסודרים במקום ייעודי ובכמות סבירה לשימוש שבועי (נגיד לא צריך בפינת קפה יותר מכמות התיונים לשבוע אחד, את השאר אפשר לאחסן במזווה) – נוכל לראות שממש קל לנו לשמור על הסדר וגם לילדים ברור יותר איך לתפעל את המטבח לצידנו או אפילו בעצמם (תלוי בגיל).

דוגמאות לאזורי עבודה פונקציונליים:

  • פינת קפה
  • מגש ארוחת בוקר במקרר
  • מגירת/פינת תבלינים ושמנים ליד אזור הבישול
  • מגירת/אזור ירקות שמאוחסנים מחוץ למקרר

השראה נוספת

בשנים האחרונות אני צופה אדוקה ביוטיוב, יש לי כמה עשרות ערוצים שאני עוקבת אחריהם וכמה מתוכם על.. כן, ניחשתם נכון – סדר וארגון. כדי לתת לכם השראה נוספת ללכת על סדר במטבח, מצרפת לכם סרטון מתוך ערוץ שאני ממש אוהבת בשם Nesting Story, בו היא עושה סדר מלא בארונות המטבח שלה.

סיכום

מקווה שנהניתם לקרוא את הפוסט הזה ושהוא נתן לכם השראה לסדר גם את המטבח שלכם. מוזמנים לשתף בתגובות את הדברים שארגנתם במטבח / להתייעץ לגבי דברים שהייתם רוצים לסדר וגם – 

אני מזמינה אתכם להצטרף לאתגר עושים סדר במטבח, שיתקיים למשך 3 ימים, בין ה-1-3/3/21, מספיק זמן לפני פסח, ובו בכל יום תקבלו למייל משימה אחת קלה ומהירה שתעזור לכם להכניס סדר למטבח שלכם ולתהליכי הבישול.

אתגר עושים סדר במטבח - תמונה ראשית

אהבתם את הפוסט? ספרו לחברים

פוסטים חדשים בבלוג

קצת עליי

שרון גולן - יוצרת הבלוג

היי, אני שרון גולן, נשואה ואמא ל-3.
את הבלוג יצרתי מתוך אהבה לאוכל ומתוך רצון ליצור מקום בו אפשר ללמוד, ליצור ולשחק עם אוכל והילדים שלנו.
קראו עוד עליי

תודה על האהבה - בלוג השנה

Scroll to Top