כמה אפשר כבר לחדש לילדים את הארוחות במהלך השבוע, וכמה כבר אפשר לתכנן מראש את כל הדברים ולהישאר עם אותו תפריט קבוע (ומשעמם לפעמים..)?
לפעמים בא לנו לגוון, להכניס קצת יצירתיות וספונטניות לתפריט, אבל עדיין לא להשתגע ולעמוד שעות במטבח בהכנות, או להתחיל ללמוד מלא מתכונים חדשים, אלא לעשות את השינוי בצורה הדרגתית עם מנות קלות ומהירות להכנה.
אז ישבתי עם עצמי, שאלתי חברות ואת קוראי הבלוג בקבוצת הפייסבוק שלנו, ודייקתי את התהליך השבועי הרגיל שלי לדרך ממש מהירה וקלה ליצירת תפריט שבועי מגוון, אבל מתוכנן מראש, שמאפשר להזמין את הקניה בסופר (או ללכת לקנות) פעם בשבוע בלבד, בלי השלמות שגוררות עוד הוצאות וזמן, ועם זאת – עדיין לשמור על ספונטניות.
לדרך יש 3 שלבים סה"כ, ואני אלווה אתכם בה יד ביד.
* שימו לב – בסוף הפוסט מחכה לכם הטבה שווה.
שלב 1 - מתכוננים לשבוע חדש
נכין רשימת מנות אפשריות, שאנחנו יודעים שהילדים אוהבים, במקום אחד מסודר.
פעם שמעתי איזה משפט שאומר משהו בסגנון של "סדר וארגון הם המפתח לספונטניות", ומאז אני באמת משתדלת להכניס כמה שיותר סדר ותכנון מראש בכל תהליך בחיים, כדי להקל עליי כל פעם את המחשבה מחדש של "אז מה נבשל השבוע?" או "מה אכין להם הערב?".
השלב הראשון הוא בדיוק זה – תיעוד ורשימות.
כשהתחלתי לתעד את המנות שאני מכינה בבית (בהתחלה באינסטגרם ואחר כך פה בבלוג) אחת המטרות הייתה בדיוק כזו – לא לשכוח מנות שאהבנו ואפשר להכין שוב.
כדי לתעד לך את כל המנות הביתיות שאתם אוהבים בבית + מנות חדשות שבא לך להכין, אני ממליצה להתחיל לעבוד עם Google Keep. זה כלי ממש נוח לתיעוד של רשימות, ומה שכיף בו זה שאפשר לסמן V על פריט מסוים שבוצע השבוע (מנה שבושלה או מצרך ברשימה שנקנה כבר) ובשבוע שלאחר מכן להוריד את ה-V ולהתחיל מחדש.
איך נרשום את כל המנות שלך?
1. ניצור תווית חדשה של בישולים – כדי לרכז לנו במבט זריז את כל הרשימות השונות שתכף נכניס.
2 ניצור רשימות חדשות של ארוחות בוקר/צהריים/נשנושי אחה"צ/ערב עם כל האפשרויות שאוהבים בבית + אפשרויות חדשות ובריאות שבא לך להכניס.
3. אחרי שיש לנו את כל הרשימות מול העיניים בתווית אחת – נרשום את כל חומרי הגלם של המנות ברשימת קניות אחת (אצלנו בבית אני מזמינה את הירקות והפירות בנפרד, אז פיצלתי לשתי רשימות – סופר וירקן) – וזה מעביר אותנו כבר לשלב השני.
* הערה קטנה (1) – רגע נעצור לנשום – זה אולי נראה מורכב ואפילו מפחיד קצת בפעם הראשונה, אבל חשוב לזכור שאין צורך לעשות את כל הפעולות האלה כל פעם מחדש, אלא רק להוסיף ולערוך עליהן והרשימה הבסיסית כבר תהיה קיימת אחרי הפעם הראשונה שביצענו עכשיו יחד.
שלב 2 - עושים קניות מרוכזות אחת לשבוע
נארגן רשימת מכולת ביתית קבועה (פחות או יותר)
אצלנו בבית אני כבר שנים מזמינה את הקניות אונליין, כי אני מעדיפה להשקיע חצי שעה בלסמן V על כל המוצרים ברשימה המקוונת שלי (אחרי שתכננתי מה שאני רוצה שנבשל השבוע), לשלוח את ההזמנה, ולקבל את הכל ישר למטבח, מאשר ללכת לסופר ולהתפתות לקנות עוד דברים "על הדרך".
אז הנה שתי הפעולות שאני עושה בשלב הזה:
1. אני רושמת כל מה שנגמר ברשימה שיש לי על המקרר / מורידה את ה-V ברשימת ה-Keep של הקניות (תלוי אם בא לי לתכנן אונליין או לא), ופעם בשבוע, אחרי שישבתי עם עצמי עשר דקות לתכנן את השבוע הקרוב, אני מרכזת את כל הרשימות – זו שעל המקרר / זו שבפלאפון ואת התפריט השבועי – ומזינה הכל לרשימה באתר (אני משתמשת ב-MySupermarket, פשוט כי גיליתי עם הזמן שזה יותר נוח לי לרכז את הקניות שם ואז לעבור עם רשימה מובנית לאתר של השופרסל, מאשר לחפש את הדברים באתר שלהם).
** הערה קטנה (2) – אחרי זמן מה, האתר יוצר לי כבר רשימה של מועדפים, דברים שהזמנתי בעבר, אבל.. אני נכנסת אליה רק אחרי שהוספתי לסל את הדברים שאני באמת צריכה – מה שחסר בבית, ומה שאני מתכננת לבשל השבוע.
2. אחרי שביצעתי הזמנה באתר של הסופר, אני מזמינה את כל הירקות והפירות באתר של מושבניק, ומנסה לתזמן את שני האתרים לזמן הגעה שהכי נוח לי לקבל את הקניות (לרוב שני/שלישי אחה"צ).
*** הערה קטנה (3) – הפוסט הזה איננו ממומן, כל ההמלצות פה הן מניסיוני האישי, ואחרי שנים של בדיקה של כלים שונים אונליין.
שלב 3 - מבשלים פעמיים בשבוע ושומרים על סדר במקרר ובמזווה
אחרי שכל המצרכים הגיעו הביתה, וסידרנו אותם במקום, אני משאירה לי לרוב את הדברים שצריכים להיכנס לבישולים השבועיים על השיש באי במטבח, ומבשלת כמה מנות באחה"צ אחד, באחה"צ נוסף בהמשך אותו שבוע אני מבשלת עוד כמה מנות וככה תמיד יש לנו מגוון ומספיק אוכל ליומיים שלושה ברצף.
לרוב כשהילדודס שלנו רואים שאני מבשלת הם רוצים לשבת לידי, אז אני מנסה לשלב אותם בתהליך בדברים שנוח לי לשחרר להם לעשות ושהם רוצים לעשות, ותוך כדי בישול מנסה לתת להם טעימות של מרכיבים חיים, או הסברים על מה שאני עושה.
זו דרך ממש נחמדה לתת להם להיכנס לעולם המטבח, בלי לבוא כל שנייה לרגל שלי ולהידבק אליה או לדחוף אותי בזמן שאני חותכת או מערבבת משהו… וזה בטח מוכר לכם 🙂
החלק הכי חשוב בשלב הזה הוא לא רק להספיק לבשל, אלא גם לאפסן את הכל בצורה נוחה במקרר. אז אחרי שהתבשילים מתקררים, אנחנו מעבירים לקופסאות ושמים במקרר אחד על השני.
אז מה למדנו?
שצריך לעבוד מתוכנן, להזמין אחת לשבוע, לבשל פעמיים בשבוע ולא מדי יום ולדאוג לסדר במקרר ובמזווה כדי שיהיה לנו נוח גם בהמשך השבוע למצוא את הידיים והרגליים ולדעת איזה עוד מנות נוכל לבשל.
רוצים לתכנן את הארוחות בבית בצורה קלה ונוחה יותר?
מזמינה אתכם להכיר את לוח תכנון ארוחות שבועי, שבו אפשר לכתוב את כל הארוחות של השבוע – במקום אחד. הלוח מאפשר לתכנן יחד עם הקטנטנים את מה שנאכל השבוע, ולנהל שיח פתוח איתם תוך כדי כתיבה וציור עליו.