תבלינים לילדים – איך לשלב תבלינים במנות ילדים רגילות ומה שונה בבישול לילדים בבית שאוכל לפי גישת פליאו

יש היום כל כך הרבה גישות וזרמים שונים באכילה, בעיקר בארץ – כשרות, צמחונות, טבעונות, פליאו, פירותיים, Raw food, גישת המיקרוביוטיקה, אכילה לפי סוג דם, וגם – הרבה אנשים שנמנעים מדברים בגלל נושא בריאותי – כמו סוכר, גלוטן, פלפלים (במקרה שלי..) ועוד..

לכן, בשבועות האחרונים אני בחיפוש אחר גישות שונות לאוכל בריא לקטנטנים ולילדים.

בשבוע שעבר, נפגשתי עם תום בעבור, שמבשלת צמחוני/טבעוני,
והשבוע נפגשתי עם איילת ונציה מ-התבלינים של איילת, שאצלהם בבית אוכלים לפי פליאו.

איילת פיתחה סדרת תבלינים ייחודית שמתאימה לכל מי שמבשל ואוכל לפי גישה זו (וגם למי שלא..), ונפגשתי איתה כי שמעתי על הגישה הנפלאה שלה לאוכל ותבלינים ורציתי ללמוד ממנה (ולהעביר גם פה בבלוג) כמה כלים, ובעיקר לראות את עבודת הידיים שלה בתיבול מאכלים שילדים אוהבים.

קודם כל, הכירו את איילת

איילת ונציה מישר | צילום: סופגי הצלם
איילת ונציה מישר | צילום: סופגי הצלם

איילת ונציה מישר, אמא ל-3 בנות מקסימות ובת זוג לניסים היקר והאהוב. ב- 2014 הונחה אבן הפינה לדוכן התבלינים שהפך שנה לאחר מכן לעסק "התבלינים של איילת" שהפך מאז גם למעדניה אינטרנטית שבה אפשר למצוא מגוון רחב של תבלינים, ותערובות תבלינים ייחודיות כמו גם אגוזים וחומרי גלם מעולים לבישול, כולם ללא גלוטן ונקיים מסוכר מעובד, חומרים משמרים ומשפרי טעם או צבע. איילת חיה ונושמת פליאו ומאמינה שבישול או ההזדמנות שלנו ליצור אוכל של בית, פשוט, טעים, בריא ומפנק.

רוצים להכיר יותר טוב את איילת? או ללמוד עוד על פליאו? שמתי לכם לינקים לכל המקומות השווים בהמשך הפוסט.

על מה דיברנו במפגש הבישול-צילום שלנו?

כשתי נשים שמבשלות בריא בבית (כל אחת לפי גישתה) שתינו נתקלנו בבעיה הבאה: למרות שיש הרבה גישות וסגנונות, והרבה מאוד מטבחים שונים במסעדות בארץ, כשבאים להזמין במרבית המסעדות אוכל – למבוגרים יהיה מבחר עצום בעוד שלקטנטנים זה לרוב יסתכם ב- שניצל, צ'יפס, פיצה או מנות מתוקות ועשירות בקלוריות. אני לא מצליחה להבין למה זה, ולמעשה למה בכלל יש הבדל בין מבוגרים לילדים בתחום הזה, הרי בבית לרוב אנחנו לא מבשלים במיוחד עבורם, אלא כולנו אוכלים מאותו הסיר. בגלל זה מעניין אותי לבדוק איך אנשים שבחרו / גדלו לתוך / נאלצו להסתגל למגבלות אכילה כלשהן, מבשלים אוכל, ובייחוד – מבשלים אוכל שהילדים שלהם אוכלים, ומה הגישה שלהם לגבי מה אוכלים בבית לעומת בחוץ, אם יש הבדל בכלל.
תבלינים לילדים - מכינים יחד בולונז | צילום: סופגי הצלם
תבלינים לילדים - מכינים יחד בולונז | צילום: סופגי הצלם

איילת סיפרה לי שאצלהם בבית גם אחת הבנות לא אוהבת תבלינים (או ליתר דיוק לא אוהבת לראות אותם..) ויש לה כל מיני שיטות איך להכין את האוכל שלה בצורה כזו שהתבלינים לא יורגשו משמעותית בטעם ולא יראו בתבשיל, לדוגמא בבולונז שהיא מכינה היא נוהגת לטחון את הרוטב לאחר הכנה.

תבלינים לילדים - משרים את הבשר בתבלינים | צילום: סופגי הצלם
תבלינים לילדים - משרים את הבשר בתבלינים | צילום: סופגי הצלם

ודיברנו גם על מה קורה בבית שלנו

אצלנו בבית, אנחנו שומרים כשרות, ואני רגישה לפלפלים, כלומר יש לנו שתי מגבלות שאנחנו עובדים סביבן ואיתן, ומצליחים (ככה אני מקווה) ללמד את הילדים שלנו כמה שיותר על אכילה מגוונת, מלאה בפירות, ירקות, בשר, גבינות ועוד, כשאנחנו משתדלים מה שלא חובה לטגן – לאפות, ובכלל – למצוא פתרונות בריאים יותר (לפי תפיסתנו) לאוכל שמתאים לנו ולילדים בטעמים.

הדבר שבמהלך השנים התקשיתי איתו, וזה נובע הרבה מהרגישות שלי לפלפלים – זה שימוש בתבלינים.

די ננעלתי על כמה תבלינים ספציפיים שאני יודעת שאנחנו והילדים אוהבים, אבל לא כל כך ידעתי איך לגוון ולתבל, ועדיין להשאיר את האוכל ברמת תיבול עדינה שהילדים יאהבו ויאכלו.

אז איילת לימדה אותי איך היא משתמשת בתבלינים שלה, לתבל גם את המנות הבסיסיות ביותר בבית, כמו למשל להוסיף מלח מתובל לטחינה ביתית ולסלט ירקות קצוץ. זה ממש משדרג את הטעם אם רוצים לגוון ממלח-פלפל-שמן זית רגיל, ולא בולט מדי בעין של הילדים (בדקתי..).

הכנו יחד עוד 2 מתכונים שלא מופיעים בפוסט שלי – חזה עוף מוקפץ בתבלינים וטחינה מתובלת – אותם תוכלו למצוא בבלוג המקסים של איילת

איך בחרנו אילו מנות להכין יחד?

כדי להחליט על אילו מנות לבשל הרצתי סקר קטן בפרופיל פייסבוק הפרטי שלי, מה המנות שהילדים שלכם הכי אוהבים ומתוך עשרות תגובות, באמת ראיתי שרוב הילדים (מתוך אלו שהגיבו לסקר) אוהבים את מה שהכי נפוץ גם במסעדות – צ'יפס, שניצל וספגטי בולונז.

אז החלטנו ללכת על שלושת המנות האלה עם טוויסט של תבלינים עדינים וטעימים, ואני שמחה לשתף אתכם פה במתכונים של איילת.

בסוף גם ישבנו לאכול יחד | צילום: סופגי הצלם
בסוף גם ישבנו לאכול יחד | צילום: סופגי הצלם

מתכון ראשון: צ'יפס של תפוחי אדמה ובטטה צלויים בתנור

במקום לטגן צ'יפס בתועפות שמן, חותכים לקוביות, מפזרים תבלינים ושמן ואופים בתנור עד שמתקבלות קוביות קארנצ'יות מלאות טעמים.

צ'יפס של תפוחי אדמה ובטטה צלויים בתנור | צילום: שרון גולן

מרכיבים:

  • 2 תפוחי אדמה חתוכים לקוביות קטנות
  • 2 בטטות חתוכות לקוביות קטנות
  • ½ כוס שמן זית

באיזה תבלינים השתמשנו?

אופן ההכנה:

  1. מחממים תנור ל 200 מעלות
  2. מפזרים את קוביות תפוחי האדמה והבטטה בתבנית עם נייר אפייה
  3. מוסיפים תבלינים ושמן זית
  4. מערבבים היטב
  5. מעבירים לתנור ואופים כשעה –שעה וחצי עד שתפוחי האדמה רכים זהובים וקראנ'צים

מתכון שני: שניצל עוף בפירורי שקדים וקוקוס

שניצל עוף בפירורי שקדים וקוקוס | צילום: סופגי הצלם
שניצל עוף בפירורי שקדים וקוקוס | צילום: סופגי הצלם

איילת יצרה "פירורי לחם" שעשויים משקדים וקוקוס עבור השניצלים (בטעם פצצה! הילדים שלנו ואנחנו עפנו עליו). הקוקוס נותן את המרקם הקראנצ'י שהכי קרוב לפנקו. אבל הוא מתאים לאוהבי הקוקוס. השקדים הוא קצת יותר קמחי, פחות קריספי אבל טעים מאד והוא ציפוי רב שימושי – למאפינס ופשטידות וציפויים של חצילים או כרובית בתנור…לרוב היא פשוט מערבבת אותם ביחס של 1:1.

פירורי לחם משקדים וקוקוס | צילום: סופגי הצלם
פירורי לחם משקדים וקוקוס | צילום: סופגי הצלם

2 טיפים קטנים וחשובים:

  1. להשרות את השניצלים בבלילת ביצים מתובלת כמה שיותר זמן לפני הציפוי כדי להבטיח שהציפוי ייתפס היטב על השניצל.
  2. לקלות את הציפוי שמשתמשים בו כדקה עד דקה וחצי במיקרו וזאת על מנת לנטרל מעט את מתיקות הקוקוס ולעשות אותו קראנצ'י יותר.
שניצל פליאו | צילום: סופגי הצלם
שניצל פליאו | צילום: סופגי הצלם

מרכיבים:

  • ½ ק"ג שניצל עוף/פרגית פרוסים דק
  • 1 ביצה
  • 1 כפית חרדל דיז'ון
  • 1 כפית דבש/מייפל טהור
  • שמן זית/שמן קוקוס לטיגון

באיזה תבלינים השתמשנו?

  • 1 כפית מלח מתובל
  • 1 כפית תערובת הקציצות של ניסים
  • 1 כפית תערובת ונציה
  • 2 כוסות ציפוי מתובל שקדים וקוקוס לשניצל (אפשר יותר, לפי הצורך)
מהדקים את הפירורים | צילום: סופגי הצלם
מהדקים את הפירורים | צילום: סופגי הצלם

אופן ההכנה:

  1. טורפים היטב ביצה עם חרדל, דבש ותבלינים, מוסיפים כף מים וממשיכים לטרוף
  2. משרים את השניצלים בבלילת הביצים לשעה לפחות עדיף כמה שיותר שעות
  3. את ציפוי השניצל קולים כ 1.5 דקות במיקרו או במחבת יבשה ומפזרים בצלחת או על ניילון נצמד שפרוס על השיש
  4. מחממים במחבת שכבה דקה של שמן, מעבירים את השניצלים מבלילת הביצה לציפוי, מצפים היטב ומטגנים עד שמזהיב בצד אחד. הופכים לצד השני ומטגנים עד להזהבה ומוציאים לצלחת

מתכון שלישי: ספגטי בולונז

הכנו יחד בולונז מבשר טחון טרי שהיה הרוטב לספגטי (רגיל) ואטריות אורז (לנמנעים מגלוטן).
הכנות לרוטב בולונז | צילום: סופגי הצלם
הכנות לרוטב בולונז | צילום: סופגי הצלם

את רוטב הבולונז כדאי לבשל על אש קטנה למשך כמה שיותר זמן כדי לתת לטעמים להיות עמוקים. אבל גם חצי שעה כשהזמן קצר, יספיק כדי להפיק רוטב שילדים אוהבים. חיתוך הירקות הוא בהתאם לכמה הילדים אוהבים לראות את הירקות בתבשיל. אצל איילת היא פשוט מרסקת או טוחנת כדי לקבל את הטעם בלי שיהיו "חתיכות", בעוד שאצלנו בבית המרקם הגושי עם חתיכות גזר קטנטנים מתקבל סבבה – אז תבחרו מה שמתאים לילדים שלכם – ולכם.

מוסיפים את הגזר הקצוץ לבצל המטוגן | צילום: סופגי הצלם
מוסיפים את הגזר הקצוץ לבצל המטוגן | צילום: סופגי הצלם

מרכיבים:

  • ½ בשר טחון טרי (אני אוהבת לטחון שפונדרה וצוואר או מכסה אנטריקוט)
  • 2 בצלים קצוצים דק
  • 2 גזרים קצוצים דק
  • 1 פחית עגבניות מרוסקות (אני מעדיפה להשתמש ב MUTTI כי הם נטו עגבניות)
  • 1 קופסא קטנה רסק עגבניות (אפשר של MUTTI או PETTI שוב, בשני המותגים מדובר בעגבניות נטו)
  • ¼ כוס שמן זית איכותי
היד המתבלת של איילת | צילום: סופגי הצלם
היד המתבלת של איילת | צילום: סופגי הצלם

באיזה תבלינים השתמשנו?

  • 1 כפית מלח מתובל
  • 1 כף תערובת ונציה
  • 1 כף תערובת הקייג'ון של איילת​
פחית עגבניות מרוסקות - נטו עגבניות | צילום: סופגי הצלם

אופן ההכנה:

  1. מחממים את השמן במחבת רחבה ועמוקה ומוסיפים את הבצל. מטגנים עד שמזהיב
  2. מוסיפים את הגזר ומטגנים אותו עד שמעט מתרכך
  3. מוסיפים את הבשר הטחון ומערבבים עד שהוא משנה את הצבע לגמרי לאפרפר/חום
  4. מוסיפים תבלינים, עגבניות מרוסקות ורסק עגבניות
  5. מערבבים, מביאים לרתיחה קלה ומנמיכים את האש ונותנים לרוטב להתבשל לפחות חצי שעה עד שעה. אפשר להוסיף מעט נוזלים כמו מים או ציר בקר
  6. טועמים, ומתקנים תיבול. אם לילדים לא מפרעים "חתיכות ירוקות" אפשר להוסיף לפני ההגשה פטרוזיליה ירוקה קצוצה.
הבולונז מוכן | צילום: סופגי הצלם
הבולונז מוכן | צילום: סופגי הצלם

ועכשיו 2 שאלות אליכם:

1. אהבתם את המתכונים? ניסיתם אותם בבית? שתפו אותי בחוויה ובתגובות.
2. רוצים לקרוא עוד מתכונים מהסוג הזה? יש לכם רעיונות לאנשים נוספים שאני חייבת לפגוש ולבשל איתם? כתבו לי בתגובות 🙂

**לנוחיותכם, את כל חומרי הגלם שבפוסט אפשר לקנות במעדניה האינטרנטית של איילת, יש קישורים רלוונטים לאורך כל הפוסט.

*** הקרדיט לתמונות המהממות שייך לסופגי הצלם.

בתאבון 🙂

אהבתם את הפוסט? שתפו עם חברים

שיתוף ב facebook
שיתוף ב telegram
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

רוצים אותי מה חשבתם על הפוסט?

אשמח מאוד לקרוא ולשוחח אתכם פה בתגובות

לתגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פוסטים אחרונים

קטגוריות

קצת עליי

שרון גולן - יוצרת הבלוג

שרון גולן, בלוגרית ומעצבת. את הבלוג יצרתי מתוך אהבה לאוכל ומתוך רצון ליצור מקום בו אפשר ללמוד, ליצור ולשחק עם אוכל והילדים שלנו.
קראו עוד עליי

המשיכו לעקוב גם כאן...

תודה על האהבה

אולי יעניין אותך גם