יש היום כל כך הרבה גישות וזרמים שונים באכילה, בעיקר בארץ – כשרות, צמחונות, טבעונות, פליאו, פירותיים, Raw food, גישת המיקרוביוטיקה, אכילה לפי סוג דם, וגם – הרבה אנשים שנמנעים מדברים בגלל נושא בריאותי – כמו סוכר, גלוטן, פלפלים (במקרה שלי..) ועוד..
לכן, בשבועות האחרונים אני בחיפוש אחר גישות שונות לאוכל בריא לקטנטנים ולילדים.
בשבוע שעבר, נפגשתי עם תום בעבור, שמבשלת צמחוני/טבעוני,
והשבוע נפגשתי עם איילת ונציה מ-התבלינים של איילת, שאצלהם בבית אוכלים לפי פליאו.
איילת פיתחה סדרת תבלינים ייחודית שמתאימה לכל מי שמבשל ואוכל לפי גישה זו (וגם למי שלא..), ונפגשתי איתה כי שמעתי על הגישה הנפלאה שלה לאוכל ותבלינים ורציתי ללמוד ממנה (ולהעביר גם פה בבלוג) כמה כלים, ובעיקר לראות את עבודת הידיים שלה בתיבול מאכלים שילדים אוהבים.
קודם כל, הכירו את איילת
איילת ונציה מישר, אמא ל-3 בנות מקסימות ובת זוג לניסים היקר והאהוב. ב- 2014 הונחה אבן הפינה לדוכן התבלינים שהפך שנה לאחר מכן לעסק "התבלינים של איילת" שהפך מאז גם למעדניה אינטרנטית שבה אפשר למצוא מגוון רחב של תבלינים, ותערובות תבלינים ייחודיות כמו גם אגוזים וחומרי גלם מעולים לבישול, כולם ללא גלוטן ונקיים מסוכר מעובד, חומרים משמרים ומשפרי טעם או צבע. איילת חיה ונושמת פליאו ומאמינה שבישול או ההזדמנות שלנו ליצור אוכל של בית, פשוט, טעים, בריא ומפנק.
רוצים להכיר יותר טוב את איילת? או ללמוד עוד על פליאו? שמתי לכם לינקים לכל המקומות השווים בהמשך הפוסט.
על מה דיברנו במפגש הבישול-צילום שלנו?
איילת סיפרה לי שאצלהם בבית גם אחת הבנות לא אוהבת תבלינים (או ליתר דיוק לא אוהבת לראות אותם..) ויש לה כל מיני שיטות איך להכין את האוכל שלה בצורה כזו שהתבלינים לא יורגשו משמעותית בטעם ולא יראו בתבשיל, לדוגמא בבולונז שהיא מכינה היא נוהגת לטחון את הרוטב לאחר הכנה.
ודיברנו גם על מה קורה בבית שלנו
אצלנו בבית, אנחנו שומרים כשרות, ואני רגישה לפלפלים, כלומר יש לנו שתי מגבלות שאנחנו עובדים סביבן ואיתן, ומצליחים (ככה אני מקווה) ללמד את הילדים שלנו כמה שיותר על אכילה מגוונת, מלאה בפירות, ירקות, בשר, גבינות ועוד, כשאנחנו משתדלים מה שלא חובה לטגן – לאפות, ובכלל – למצוא פתרונות בריאים יותר (לפי תפיסתנו) לאוכל שמתאים לנו ולילדים בטעמים.
הדבר שבמהלך השנים התקשיתי איתו, וזה נובע הרבה מהרגישות שלי לפלפלים – זה שימוש בתבלינים.
די ננעלתי על כמה תבלינים ספציפיים שאני יודעת שאנחנו והילדים אוהבים, אבל לא כל כך ידעתי איך לגוון ולתבל, ועדיין להשאיר את האוכל ברמת תיבול עדינה שהילדים יאהבו ויאכלו.
אז איילת לימדה אותי איך היא משתמשת בתבלינים שלה, לתבל גם את המנות הבסיסיות ביותר בבית, כמו למשל להוסיף מלח מתובל לטחינה ביתית ולסלט ירקות קצוץ. זה ממש משדרג את הטעם אם רוצים לגוון ממלח-פלפל-שמן זית רגיל, ולא בולט מדי בעין של הילדים (בדקתי..).
הכנו יחד עוד 2 מתכונים שלא מופיעים בפוסט שלי – חזה עוף מוקפץ בתבלינים וטחינה מתובלת – אותם תוכלו למצוא בבלוג המקסים של איילת
איך בחרנו אילו מנות להכין יחד?
כדי להחליט על אילו מנות לבשל הרצתי סקר קטן בפרופיל פייסבוק הפרטי שלי, מה המנות שהילדים שלכם הכי אוהבים ומתוך עשרות תגובות, באמת ראיתי שרוב הילדים (מתוך אלו שהגיבו לסקר) אוהבים את מה שהכי נפוץ גם במסעדות – צ'יפס, שניצל וספגטי בולונז.
אז החלטנו ללכת על שלושת המנות האלה עם טוויסט של תבלינים עדינים וטעימים, ואני שמחה לשתף אתכם פה במתכונים של איילת.
מתכון ראשון: צ'יפס של תפוחי אדמה ובטטה צלויים בתנור
במקום לטגן צ'יפס בתועפות שמן, חותכים לקוביות, מפזרים תבלינים ושמן ואופים בתנור עד שמתקבלות קוביות קארנצ'יות מלאות טעמים.
מרכיבים:
- 2 תפוחי אדמה חתוכים לקוביות קטנות
- 2 בטטות חתוכות לקוביות קטנות
- ½ כוס שמן זית
באיזה תבלינים השתמשנו?
- 2 כפות תערובת הקייג'ון של איילת (גם תערובת הציידים תתאים כאן לילדים שלא פוחדים מרוזמרין)
- 1 כף מלח מתובל
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל 200 מעלות
- מפזרים את קוביות תפוחי האדמה והבטטה בתבנית עם נייר אפייה
- מוסיפים תבלינים ושמן זית
- מערבבים היטב
- מעבירים לתנור ואופים כשעה –שעה וחצי עד שתפוחי האדמה רכים זהובים וקראנ'צים
מתכון שני: שניצל עוף בפירורי שקדים וקוקוס
איילת יצרה "פירורי לחם" שעשויים משקדים וקוקוס עבור השניצלים (בטעם פצצה! הילדים שלנו ואנחנו עפנו עליו). הקוקוס נותן את המרקם הקראנצ'י שהכי קרוב לפנקו. אבל הוא מתאים לאוהבי הקוקוס. השקדים הוא קצת יותר קמחי, פחות קריספי אבל טעים מאד והוא ציפוי רב שימושי – למאפינס ופשטידות וציפויים של חצילים או כרובית בתנור…לרוב היא פשוט מערבבת אותם ביחס של 1:1.
2 טיפים קטנים וחשובים:
- להשרות את השניצלים בבלילת ביצים מתובלת כמה שיותר זמן לפני הציפוי כדי להבטיח שהציפוי ייתפס היטב על השניצל.
- לקלות את הציפוי שמשתמשים בו כדקה עד דקה וחצי במיקרו וזאת על מנת לנטרל מעט את מתיקות הקוקוס ולעשות אותו קראנצ'י יותר.
מרכיבים:
- ½ ק"ג שניצל עוף/פרגית פרוסים דק
- 1 ביצה
- 1 כפית חרדל דיז'ון
- 1 כפית דבש/מייפל טהור
- שמן זית/שמן קוקוס לטיגון
באיזה תבלינים השתמשנו?
- 1 כפית מלח מתובל
- 1 כפית תערובת הקציצות של ניסים
- 1 כפית תערובת ונציה
- 2 כוסות ציפוי מתובל שקדים וקוקוס לשניצל (אפשר יותר, לפי הצורך)
אופן ההכנה:
- טורפים היטב ביצה עם חרדל, דבש ותבלינים, מוסיפים כף מים וממשיכים לטרוף
- משרים את השניצלים בבלילת הביצים לשעה לפחות עדיף כמה שיותר שעות
- את ציפוי השניצל קולים כ 1.5 דקות במיקרו או במחבת יבשה ומפזרים בצלחת או על ניילון נצמד שפרוס על השיש
- מחממים במחבת שכבה דקה של שמן, מעבירים את השניצלים מבלילת הביצה לציפוי, מצפים היטב ומטגנים עד שמזהיב בצד אחד. הופכים לצד השני ומטגנים עד להזהבה ומוציאים לצלחת
מתכון שלישי: ספגטי בולונז
את רוטב הבולונז כדאי לבשל על אש קטנה למשך כמה שיותר זמן כדי לתת לטעמים להיות עמוקים. אבל גם חצי שעה כשהזמן קצר, יספיק כדי להפיק רוטב שילדים אוהבים. חיתוך הירקות הוא בהתאם לכמה הילדים אוהבים לראות את הירקות בתבשיל. אצל איילת היא פשוט מרסקת או טוחנת כדי לקבל את הטעם בלי שיהיו "חתיכות", בעוד שאצלנו בבית המרקם הגושי עם חתיכות גזר קטנטנים מתקבל סבבה – אז תבחרו מה שמתאים לילדים שלכם – ולכם.
מרכיבים:
- ½ בשר טחון טרי (אני אוהבת לטחון שפונדרה וצוואר או מכסה אנטריקוט)
- 2 בצלים קצוצים דק
- 2 גזרים קצוצים דק
- 1 פחית עגבניות מרוסקות (אני מעדיפה להשתמש ב MUTTI כי הם נטו עגבניות)
- 1 קופסא קטנה רסק עגבניות (אפשר של MUTTI או PETTI שוב, בשני המותגים מדובר בעגבניות נטו)
- ¼ כוס שמן זית איכותי
באיזה תבלינים השתמשנו?
- 1 כפית מלח מתובל
- 1 כף תערובת ונציה
- 1 כף תערובת הקייג'ון של איילת
אופן ההכנה:
- מחממים את השמן במחבת רחבה ועמוקה ומוסיפים את הבצל. מטגנים עד שמזהיב
- מוסיפים את הגזר ומטגנים אותו עד שמעט מתרכך
- מוסיפים את הבשר הטחון ומערבבים עד שהוא משנה את הצבע לגמרי לאפרפר/חום
- מוסיפים תבלינים, עגבניות מרוסקות ורסק עגבניות
- מערבבים, מביאים לרתיחה קלה ומנמיכים את האש ונותנים לרוטב להתבשל לפחות חצי שעה עד שעה. אפשר להוסיף מעט נוזלים כמו מים או ציר בקר
- טועמים, ומתקנים תיבול. אם לילדים לא מפרעים "חתיכות ירוקות" אפשר להוסיף לפני ההגשה פטרוזיליה ירוקה קצוצה.
ועכשיו 2 שאלות אליכם:
1. אהבתם את המתכונים? ניסיתם אותם בבית? שתפו אותי בחוויה ובתגובות.
2. רוצים לקרוא עוד מתכונים מהסוג הזה? יש לכם רעיונות לאנשים נוספים שאני חייבת לפגוש ולבשל איתם? כתבו לי בתגובות 🙂
**לנוחיותכם, את כל חומרי הגלם שבפוסט אפשר לקנות במעדניה האינטרנטית של איילת, יש קישורים רלוונטים לאורך כל הפוסט.
*** הקרדיט לתמונות המהממות שייך לסופגי הצלם.
בתאבון 🙂