ההפרש ביני לבין אחותי נופר הוא כמעט 10 שנים, ככה שכילדה אהבתי מאוד להתייחס אליה כתינוקת שלי, לטפל בה וכשגדלה קצת – גם ללמד אותה.
אני זוכרת איך הרגשתי כשאמא שלי אמרה לי שבגילאים הקטנים המוח שלנו כמו ספוג ויש יכולת מופלאה ללמוד מלא דברים, וכשזה השתלב עם אחות שבאמת רוצה ללמוד דברים ואני שממש רוצה ללמד – יצאו מזה דברים נפלאים. לימדתי אותה לקרוא, לכתוב, אנגלית, חשבון ועוד מלא דברים – הרבה לפני שהלכה לבית הספר.
אז כשהקטנטנים שלנו התחילו לגלות סקרנות ללמידה של אותיות, שפות ועוד (דיברתי על זה קצת בפוסט על הנסיעה שלנו לצרפת לאחרונה), שוב פעם מצאתי את עצמי עפה על זה וחוקרת כל הזמן דרכים חדשות ללמד אותן עוד ועוד, ובעיקר – למצוא את הנקודה שבה הן מגלות סקרנות פתאום ואז להציע להן דרכים לחקור בעצמן.
לכן אני מאוד שמחה לארח פה לראיון את עדי רמבה ארז, היוצרת של הספר הקסום ודפי הצביעה להכרת הא"ב "פיות האותיות", ושל הגרסה באנגלית להכרת ה-ABC שנקראת "The Letter Fairies".
הי עדי, ספרי לנו קצת על תהליך היצירה של הספר, מה בעצם הביא אותך לכתוב ספר ילדים?
בזמן שהייתי בחופשת לידה עם הבן הקטן שלי, לפני יותר משנה, מטבע הדברים הייתי הרבה יותר בבית בשעות אחה"צ. פתאום היה לי הרבה יותר זמן איכות עם אחותו הגדולה, שהייתה בת שנתיים וחצי כשנולד.
מאז ומעולם ספרי ילדים היו חלק חשוב מהיומיום שלנו. הכנתי לה בבית ספריה קטנה, שולחן קטן, כיסא, דפים וכו'… ניסיתי להנגיש עבורה הכל, כדי שתהיה עצמאית. בילינו המון בלהקריא לה ספרים, גם אנחנו ההורים, וגם הסבים והסבתות.
בזמן חופשת הלידה החלטתי לנסות ללמד אותה כיצד נראות האותיות, ומה הצלילים שלהן. קראתי פעם שמגיל שנתיים עד שש יש חלון זמנים שהמוח הקטן ממש גמיש בו, וקולט בטבעיות שפה.
קניתי לה קוביות משחק עם אותיות, והתחלתי להמציא חרוזים קטנים על האותיות מתוך ספרים שהקראנו בבית ("מ' היא מרים, מפליגה אל הים… ק' היא הקוף, שקורא רק לאימא").
התחשק לי לכתוב סיפור מסגרת על פיות אותיות שיוצאות לחופשה, ולכן גמדי המילים מלמדים את הילדים לבד את הא"ב. בנוסף, יצרתי קשר עם ג'ני מייליכוב, מאיירת מדהימה שהכרתי, והיא גם התחברה לספר (אימא חדשה בעצמה).
פתאום הסיפור הקטן הביתי הפך לספר אמיתי!
היה לי קצת פנאי כאימא לשניים (צוחקת כמובן), והחלטתי שעד סוף חופשת הלידה אנסה לפנות להוצאות ספרים, ולראות מה יקרה. מה יש להפסיד?
קצרה היריעה בפוסט הזה מלספר כמה תגליות והפתעות היו מאותו רגע. החיים לקחו כיוון אחר מהמתוכנן (לחיוב כמובן). הפכתי להיות תומכת נלהבת של הוצאת ספרים עצמאית לאור, ושל שיווק יצירתי ברשתות החברתיות.
מה השינוי שהספר יצר בחיים שלך?
הלידה של הספר יצרה מסע מרתק שהוביל אותי למקום בו אני נמצאת היום, כשלספר יש חיים משלו, ונבנית סביבו קהילה מקסימה של הורים וילדים, והמון מוצרים נלווים מתוקים כמו כריות, פלייסמנטים, כוסות ועוד, סיפור שאותו אני מספרת בהרצאות שאני מעבירה.
ההצעות של עדי, פיית האותיות הראשית, למשחקי אותיות עם הקטנטנים:
- אפייה משותפת של עוגיות בצורות אותיות
- הדבקת שמות החפצים על רהיטים מסביבנו – באתר ישנו פרינטבל מדליק (להורדה בחינם)
- קריאה משותפת של ספרים, כשהילד מצביע על מילים שחוזרות על עצמן
- מנוי חודשי למגזינים לילדים
- קריאה משותפת של שלטי רחוב
- להתחיל ללמד את הילד לכתוב את שמו ושם בני המשפחה
- את הספר "פיות האותיות" ניתן לרכוש באתר
- להאזנה לפרק הפודקאסט שלי גם וגם בו אני מארחת את עדי לשיחה על איך להפוך יצירתיות לעסק הקליקו כאן