אחד הדברים שלמדתי על היחס של ילדים לירקות ופירות מאז שהילדים נולדו, הוא שאין כמו לתת להם לעשות לבד. בין אם זה לחתוך או לשטוף, לשים את הירקות והפירות על השיש ככה שיהיו מול העיניים שלהם ובמרחק נגיעה כל הזמן או אפילו ללכת איתם לקטוף יחד בשדה.
מה שעדיין לא עשיתי ומתכננת עכשיו לעשות, הוא לגדל יחד איתם.
נכון, זה נשמע מוזר קצת, איך אפשר לגדל משהו שווה במרפסת, אבל מאז שהתחלתי לקרוא את הבלוג של אייל מליון, הבנתי שזה לא רק אפשרי – זה ממש פשוט. אז הבאתי את אייל לתת לנו מתכון פשוט שאפשר ליישם בכל מרפסת.
אתם בטח שואלים את עצמכם – מה הסיכוי שהילדים שלנו יעסקו היום בגינון? הרי הם בשנייה ורבע מקימים חוות וערים שלמות בטאבלט, אז מה בכלל יש לנו להציע להם? אז זהו שיש. ולא רק זה – אלא יש אפשרות טובה שילדים יקבלו השראה רק מלצפות וללוות את תהליך נביטת הצמח שאותו הם בעצמם זרעו לילה-שניים קודם, לכן זו אפשרות שלדעתי אסור לפספס ואפשר לעשות זאת בקלות רבה ובאפס השקעת זמן.
אם זו פעם ראשונה שלכם, בבקשה הימנעו מלעמוד מול דוכן זרעים במשתלה ולשאול את הילדים ‘מה בא לכם לגדל’?… למה? כי סביר להניח שהילדים הנפלאים כנראה יסמנו גזר או מלפפון כי בתמונה זה נראה מגניב אבל שעד שהם ייראו תוצאות הנשמה תצא להם והם יאבדו עניין, אז שימו לב למתכון הבא.
המצרכים:
- 1 שתיל עגבניות שרי
- 1 מיכל שתילה/ אדנית/ כד בנפח 15 ליטר לפחות ובעומק מינימלי של 25 ס”מ
- 1 שק תערובת שתילה לעציצים
- 1 שק הומוס ו 3 פיתות לניגוב (סתם נו…)
- 4 ספלי טוף גס
- 1 כף שתילה
- 1 מזמרה אדומה – כי זה מצטלם טוב
- 1 “תנור” בתצורת מרפסת הפונה לכיוונים דרום – מזרח ומערב בלבד. לצערי הצפונים ביניכם יתקשו להגיע להישגים במתכון זה.
- 2 חופנים של רסק עץ (ממש לא חובה, זו רק המלצת השף)
- 1 משפך ידני
פעילות עם הילדים / הוראות הכנה:
- מסדרים את הרכיבים יפה כפי שאני עשיתי בתמונה למעלה, כי בלי זה המתכון לא יצליח 🙂
- מניחים בתחתית העציץ / אדנית / כד שכבת טוף גס למניעת סתימה אפשרית בעתיד של חורי הניקוז של הכד / אדנית ע”י השורשים ושיפור הניקוז
- יוצקים לתוך הכד את תערובת השתילה ומוסיפים לה הומוס ביחס של 5%
- מרטיבים מעט את תערובת השתילה ומערבבים היטב
- שותלים את שתיל העגבניות במרכז הכד
משקים – או בעצם מציפים טוב טוב ובאופן אחיד את סביבת השתיל, עד יציאת מים מלאה מתחתית הכד ועוצרים.
אם בחרתם לעשות שימוש ב 2 חופני רסק העץ, חפו את תערובת השתילה וסביב השתיל הצעיר בזהירות.
נחים – דאגו להפסקה, בכל זאת נקרעתם על הביצוע המורכב.
השקיה ראשונית – עם משפך, תנו השקיה טובה ושטיפה עד שתראו מים יוצאים מתחתית הכד וכשזה קורה, פשוט תעצרו.
לאחר אפיה
חשוב, מקמו את כד העגבניות שלכם במקום מוגן מרוחות. הקפידו על מינימום 1/2 יום שמש ישירה ועדיף בסמוך לקיר או מעקה, כי בהמשך, עם התפתחות שיח העגבניות תצטרכו לבנות / לקנות מתקן הדליה.
השקיית המשך,
שימו לב לתרגול הבא, או בעצם הנחיה. השקו רק לאחר שתערובת השתילה נמצאת ברמת לחות נמוכה. כלומר כמעט יבשה, מלחיץ אתכם? אז מה.
תעקבו אחריי… השקיה טובה ושטיפה עד שהמים נראים יוצאים מתחתית הכד ועצירה. חוזרים להשקות באותה הצורה רק לאחר ש’ייבשתם’ מעט את תערובת השתילה. השקו רק כשצריך ולא כשבא לכם. לא ברור לכם מתי צריך? דחפו אצבע מבעד לשכבת רסק העץ (במידה ועשיתם בה שימוש) והרגישו. רטוב? דלגו יום נוסף, עדיין רטוב? המשיכו לדלג עד שיעלה צורך אמתי להשקות.
למשקים עם טפטפות – מקמו את הטפטפות במרחק 10 ס”מ לפחות מהשתיל.
טיפול המשך – הוספה והצנעת חופן הומוס אחת לחודש, חודש וחצי.
למה רסק עץ? – מראה יפה והפחתת אידוי מים.
מילה טובה – הידע, הנסיון, ההומוס, השתילים והמידע הם פרי ידיו של איש וחבר יקר ואהוב, מתן פאינס – משתלת ירוק אשר במושב בני ציון. ומי שטרם פגש אותו ואת מעשה ידיו, פשוט מפסיד.
רשימת ירקות נוספים המתאימים לגידול במרפסת, תוכלו למצוא במאמר הבא.
על האורח שלנו:
אייל מליון – הנדסאי אדריכלות נוף, חובב צמחיה מושבע עם ניסיון של למעלה מ-23 שנים בייעוץ תכנון ובניית מאות גינות בארץ ובחו'ל. כיזם סדרתי ואופטימי חסר תקנה המגשים חלומות לאחרונה בחרתי להגשים חלום נוסף המשלב חיבה עצומה לכתיבה ולידע בתחום עציצים ואדניות, או אם תרצו גינון במרפסות.
בעל הבלוג גינה במרפסת – המדריך המלא לתכנון בניה וטיפוח גינה במרפסת.
טוב וגם, מייסד אתר www.handprunig.com, וחברת GrowEat. מדריך מתנדב עם קבוצות נוער בסיכון ובלילה סופר צמחים כדי להירדם.