לוגו בלוג אוכל בריא לקטנטנים

על מתכונים לילדים רגישים לחלב, סרבנות אוכל וממרחים שקטנטנים אוהבים

בקבוצה של הבלוג עולים הרבה דיונים ושאלות לגבי מתכונים שמתאימים לרגישויות ואלרגיות שונות של ילדים לאוכל, על ממרחים טעימים (ואפילו פתחתי על כך פינה חדשה בקבוצה עם ההאשטאג #מהבכריך) ועל סרבנות אוכל. בשלושת הנושאים האלה אני ממש רוצה לדבר פה בבלוג, אז מדי פעם אארח פה מומחים ובעיקר הורים לילדים עם רגישות / אלרגיה, שיביאו את הדרך שלהם להתמודד – טיפים, מתכונים וכלים נוספים שעוזרים להם במהלך שגרת השבוע.

הפעם אני מארחת את עינת שמשוני, חברה-מעצבת, מאיירת נהדרת ואמא יצירתית במיוחד, שיש לה סיפור מדהים על עצמה וגם מלא טיפים ומתכונים שהיא יצרה מתוך צורך ורצון לתת לילדים שלה מגוון רחב ובריא, למרות הרגישויות השונות.

קבלו אותה 🙂

היי, אני עינת, גרה בקצרין שבגולן, מעצבת גרפית ומאיירת, מלמדת, מרצה וכותבת. הוצאתי לאור שני ספרי ילדים ("מסרגות הפלא של סבתא" ו"איזה יום") וחוצמזה אני אמא לחמישה.

הסיפור שלי עם אוכל ובישול הוא קצת ארוך. הייתי ילדה שלא אוכלת. לאמא שלי יש סיפורי זוועה על איך אמללתי אותה כשלא הסכמתי לאוכל, במיוחד שאני ילדה שישית במשפחה והגעתי אחרי חמישה אכלנים שמנמנים. "את לא קמה מהשולחן עד שהצלחת הזאת ריקה" היה משפט שליווה את ילדותי ואוכל נתפס אצלי כמשהו פשוט מעייף ומשעמם, סוג של מטלה מעצבנת שחייבים לעשות.

איור: עינת שמשוני
איור: עינת שמשוני

מעבר לכך שאכלתי מעט מאוד מבחינת הכמות, אכלתי גם מעט מבחינת מגוון. בירקות בכלל לא הסכמתי לגעת. המצב הזה הביא לכך שבגיל ההתבגרות הגעתי לתת תזונה, עם כל ההשלכות של זה. הגוף שלי היה כל כך חלש שהבנתי שאני חייבת לעשות שינוי והתחלתי טיפול אצל תזונאית טבעית. התהליך הזה הביא לשינוי דרמטי של כל ההתייחסות שלי לאוכל ובשלב הזה גם התחלתי ללמוד לבשל.

ישנן הרבה מאוד תפיסות לגבי מהי תזונה בריאה. מבחינתי שני העקרונות המובילים הם:

  1. כמה שיותר מגוון. פחות חשובה הכמות. באופן כללי, האדם המערבי אוכל בערך פי שלוש ממה שהגוף באמת צריך. ילד שאוכל מעט יהיה ילד בריא כל עוד הוא אוכל מגוון של מוצרים.
  2. כמה שיותר טרי, כמה שפחות מתועש. יצרני המזון מציעים לנו המון מוצרים תחת הכותרת של "בריא" כי הם עשויים מדגנים מלאים, כי הם אורגניים או כי הם מועשרים בסיבים ובויטמינים. אבל המוצרים האלו לרוב מועשרים גם בהמון חומרים משמרים, מייצבים, מעכבים וכו' שהגוף שלנו ממש לא צריך. אני משתדלת כמה שיותר להכין בבית ולהשתמש בחומרי גלם טריים. את הקמח ללחם שאני אופה, למשל, אני קונה ישירות מטחנת הקמח מיד לאחר הטחינה.

מעבר לשינוי התזונתי שאני עשיתי כנערה ושהולך איתי עד היום, יש לי שתי ילדות עם רגישות ללקטוז ועוד ילד אחד אסטמתי שמוצרי חלב ממש לא עושים לו טוב.

אז מה אוכלים אצלנו בבית?

הרבה ירקות ופירות טריים, הרבה קטניות ודגנים מלאים, הרבה שומנים טובים מהצומח, דגים וביצים.

מה לא אוכלים?

בשר ומוצרי חלב.

אז איך מסתדרים?

כמו שכבר ציינתי, אני די נגד על התחליפים המתועשים למיניהם שמלאים בסוכר ובכימיקלים. יש לי מתכון ל"גבינה צהובה" שאני מכינה בבית בשביל פיצות וטוסטים ואני מכינה גם חלב שקדים (בחמש דקות! מתכון בסוף) אבל מעבר לזה, פשוט אוכלים דברים אחרים. ההתמודדות העיקרית היא דווקא מחוץ לבית אבל לשמחתי הרבה המודעות לרגישויות עולה בשנים האחרונות וגם בגנים ובבתי הספר יש יותר הבנה לנושא.

ומה מורחים בסנדוויץ'?

מלא דברים! חומוס, טחינה, פסטו, ממרח זיתים, ממרח עדשים, ממרח תמרים, ממרח חלבה, ממרח שקדים מתוק (מזכיר קצת חלבה), ממרח שקדים מלוח (מזכיר קצת מיונז) וממרח בצל שהוא שוס אדיר.

מתכון לממרח בצל שוס:

הממרח הזה נולד בפסח האחרון מהצורך למצוא תחליף לחומוס וטחינה שמככבים אצלנו בבית כל השנה ושאנחנו לא אוכלים בפסח כי לרוע המזל אנחנו אשכנזים, אבל מאז שעלינו עליו הוא להיט גם לא בפסח.

זה ממרח בצל שמבוסס על מתכון שמצאתי בספר בישול של דודה שלי מניו יורק. חלק מהמוצרים היו כאלו שאני לא מכירה אז הייתי צריכה למצוא להם תחליף ישראלי וגם את המינונים, היו מותאמים לטעם האמריקאי, שיניתי קצת:

  • 2 בצלים בינוניים – קוצצים ומטגנים בשמן זית עד להזהבה
  • 1/2 כוס שקדים קצוצים
  • 2 שיני שום כתושות
  • מיץ מחצי לימון
  • מעט מלח
  • מערבבים הכל יחד 30 שניות במעבד מזון עם להב חדה.
  • זהו. טעים, טעים!
איור: עינת שמשוני
איור: עינת שמשוני

ולסיום, לכל האימהות שמתמודדות עם ילדים עם רגישות ללקטוז או סתם כאלו שרוצים להפחית את צריכת החלב, מתכון לחלב שקדים בחמש דקות:

כששומעים את הביטוי "חלב שקדים ביתי" ישר עולות לנו תמונות של השרייה, טחינה, סחיטה וסינון בקיצור – עבודת פרך דורשת זמן יקר ומטנפת את המטבח. למי יש זמן ואנגריה לזה בכלל? אז קבלו פטנט גאוני שישאיר אתכם עם מטבח נקי, שעה נוספת מהחיים והכי חשוב – תחליף חלב בריא ללא תוספות וחומרים משמרים.

המצרכים:

  • חמאת שקדים (ניתן למצוא כמעט בכל סופר ואם לא אז בחנות טבע. זה בא במגוון שמות – שקדיה, שקדימון, טחינת שקדים ועוד). הדבר החשוב הוא לשים לב שמדובר ב-100% שקדים בכבישה קרה / טחינת רחיים.
  • מים (להשיג בברז הקרוב)

אופן ההכנה:

  1. ממלאים מים בצנצנת. על כל כוס מים מוספים כף גדושה של חמאת שקדים.
  2. אפשרות א: לערבב חצי דקה עם בלנדר מוט (אפשר כמובן עם בלנדר רגיל אבל זה פשוט יותר בלאגן)
  3. אפשרות ב: אם אתן לא רוצות אפילו ללכלך את הבלנדר, פשוט לסגור את הצנצנת ולנער היטב במשך חצי דקה.
איור: עינת שמשוני
איור: עינת שמשוני

שידרוגים:

  • להוסיף קקאו וסילאן / סירופ מייפל ויש לכם שוקו
  • להוסיף קפה וקרח גרוס ויש לכם אייס קפה

הערה אחרונה:

החלב אינו מפוסטר ולכן יישמר במקרר עד שלושה ימים. יש לנער שוב מספר שניות לפני כל שימוש.

על האורחת שלנו:

היי, שמי עינת שמשוני

מעצבת גרפית ומאיירת, מלמדת, מרצה וכותבת

מוזמנים לבקר אותי:

בבלוג "צרות של מעצבים"

ובאתר של ספרי הילדים שלי

איור: עינת שמשוני

עינת שמשוני

אהבתם את הפוסט? ספרו לחברים

פוסטים חדשים בבלוג

קצת עליי

שרון גולן - יוצרת הבלוג

היי, אני שרון גולן, נשואה ואמא ל-3.
את הבלוג יצרתי מתוך אהבה לאוכל ומתוך רצון ליצור מקום בו אפשר ללמוד, ליצור ולשחק עם אוכל והילדים שלנו.
קראו עוד עליי

תודה על האהבה - בלוג השנה

Scroll to Top