רגע לפני שמלמדים, כמה מילים מקדימות
כשהייתי ילדה בת עשר בערך, החלטתי שהגיע הזמן שאגדל משהו בגינה. היה לנו בית פרטי על עמודים עם שטח אדמה גדול מאחור שלרוב היה עם עשבים וללא דשא, אז ביקשתי מההורים ליצור לי גינה של ירקות מאחור ולגדל בה דברים. אני זוכרת שהלכנו לקנות כמה שקיות של גרעינים , עדרתי לבד את האדמה ואפילו סידרתי אותה בערוגות ארוכות, אבל אחרי ההתלהבות הראשונית כנראה שהתייאשתי ושכחתי מזה – והתוצאה: כמובן ששום דבר לא גדל.
אני חושבת שזו הנקודה שהתחלתי לחשוב על עצמי כ"הורגת צמחים".
כמבוגרת, עם השנים ניסיתי פה ושם לגדל עציצים בבית, כולם מתו מהזנחה… היחיד שהצלחתי לגדל לאורך שנים זה קקטוס פצפון שהיה לי על השולחן עבודה כשהייתי שכירה (בואו- קקטוס דורש השקיה אולי אחת לחודש אם לא מעבר לזה…), ובזה הסתיים הסיפור שלי עם צמחים. הבנו שאין לנו זמן ובעיקר כוח לגדל צמחים במרפסת אז עברנו לפתרון הבא – צמחים מפלסטיק מאיקאה. יפה, צבעוני ולא דורש כלום.
אבל ככל שהילדים גדלו והבישולים שלי השתפרו, התחיל לבצבץ בי שוב הרצון לגדל משהו אמיתי במרפסת, אולי אפילו גינת ירק קטנה לעשבי תבלין, אבל בגלל הרקורד שלי – ויתרנו.
לכן אחרי תקופה ארוכה של מחשבה על הנושא, החלטתי ללכת על זה ולנסות ליצור לנו פינת תבלינים במרפסת. את התהליך תוכלו לקרוא בפוסט הזה.
איזה ירקות / תבלינים מומלץ לגדל במרפסת
כמו הרבה דברים בחיים, גם התשובה לשאלה הזו זה – תלוי. יש הרבה גורמים שמשפיעים על ההצלחה של ירקות ועשבי תבלין לגדול אצלנו במרפסת, החשוב ביניהם הוא כיוון המרפסת, כיוון שירקות אוהבים הרבה שמש ישירה – דבר שבדירות צפוניות (כמו שלנו יש) חסר.
מה עושים? מנסים.
אני הלכתי על האפשרות הקלה יותר, בתור טירונית בתחום, והלכתי למשתלה בה קניתי דשן וצמחים מוכנים. בחרתי ב:
שמיר, כוסברה, טימין, בזיליקום, פלפל חריף (לדבירי), בצל ירוק ובנוסף בבית שמנו גרעינים מתוך עגבניות שרי.
הנה רשימה ירקות מהבלוג של אייל מליון אדנית, לירקות שאפשר לגדל במרפסת במהלך החורף:
- חסה > מרחק שתילה בין שתילים באדנית > 25 ס”מ > נפח מיכל / עציץ > 8 ליטר
- קולרבי > מרחק שתילה בין שתילים באדנית > 15 ס”מ > נפח מיכל / עציץ > 10 ליטר
- כרוב > מרחק שתילה בין שתילים באדנית > 30 ס”מ > נפח מיכל / עציץ > 10 ליטר
- צנונית > מרחק שתילה בין שתילים באדנית > 5 ס”מ > נפח מיכל / עציץ > 10 ליטר
- גזר > מרחק שתילה בין שתילים באדנית > 5 ס”מ> נפח מיכל / עציץ > 10 ליטר
במרפסות קיץ אולי תעדיפו דווקא:
- מלפפון > מרחק שתילה בין שתילים באדנית מלבנית > 25 ס”מ > נפח מיכל / עציץ > 10 ליטר
- עגבנייה (שרי) > מרחק שתילה בין שתילים באדנית > 15 ס”מ > נפח מיכל / עציץ > 10 ליטר
- פלפל > מרחק שתילה בין שתילים באדנית > 30 ס”מ > נפח מיכל / עציץ > 10 ליטר
- חציל > מרחק שתילה בין שתילים באדנית > 5 ס”מ > נפח מיכל / עציץ > 10 ליטר
הדברים שהילדים ילמדו דרך גידול הירקות ושתילה בעצמם
ההתנסות במסגרת ביתית, בהדרכה של ההורים, עוזרת לילדים לקבל ביטחון בכל הקשור לגידול ירקות וגאווה מעצם זה שהם גידלו אותם וליוו אותם מהשלב הראשון ועד לאכילה. דברים נוספים שהם ילמדו מתוך החוויה הם:
- היכרות עם המאפיינים השונים של הירקות
- למידה מה הירקות צריכים כדי להתפתח ולגדול
- למידת כלי העבודה השונים (במידה ונדרש) המשמשים לעבודה בגינה או עבודה עם הידיים
- ההבנה כי הצמחים הם יצורים חיים וגם ההבנה שיצורים חיים דרושים תנאי קיום כגון אויר , מזון , מים ומרחב מחיה
- אפשר להרחיב את השיחה עם הילדים וללמד אותם על גילוי אחריות כלפי סביבת החיים שלנו
- העשרת הידע של הילדים במושגים מעולם הצמחים
- חוויה רב חושית – האזנה , הרחה , מישוש וטעימה
מה עושים הורים שידועים כהורגי צמחים?
מרגישים שאין מצב שתצליחו לגדל משהו בעצמכם? שכל דבר שאתם נוגעים בו מת או שאין לכם כוח או סבלנות לנסות? אני הרגשתי ממש ככה עד לא מזמן, בגלל זה כשאייל מליון פנה אליי בהצעה לכתוב את הפוסט הזה שיתבסס על האדניות המיוחדות שהוא מייבא, ישר קפצתי על המציאה.
על מה מדובר? אדניות מבית TruDrop של חברת Balconies שמכילות מנגנון השקייה עצמי שדורש מילוי רק אחת לחודש-חודש וחצי, ויש לו חיווי על גבי האדנית למתי צריך להחליף, ככה שלא צריך לזכור להשקות כל הזמן ולשים תזכורות בטלפון.
האדנית מגיעה בקופסה גדולה ודורשת הרכבה קלה ממש (הילדים די הרכיבו אותה בעצמם), לאחר מכן ממלאים שק אדמה (קנינו של דשנית), שותלים את השתילים שרוצים (בחרתי במספר צמחי תבלין והוספנו גם פלפל חריף וגרעיני עגבניות שרי שסחטנו לאדמה), ממלאים את המיכל ו.. זהו. אתם יכולים להימתח לאחור וליהנות מהתוצאות.
מה שהאדנית הזו אפשרה לנו זה ליהנות מלראות את מה ששתלנו גדל ומתפתח במהלך החודש, בלי לדאוג להשקיה. שמנו אותה ממש מחוץ למרפסת והילדים כמעט מדי יום יוצאים החוצה לבדוק מה התקדם, נוגעים, מלטפים את העלים השונים ומריחים. זה ממש ענה לי על משהו שדי הפחיד אותי בקשר לגידול של משהו חי במרפסת, כי בעבר כמעט כל דבר ששמתי שם נשכח ומת.
אחרי ניסיון של כמעט חודש בגידול צמחים, ההמלצה שלי להורים שמרגישים כמוני זה להתחיל בקטן, לנסות, ליהנות מהתהליך ולתת לילדים חוויה. גם אם לא תצליחו לגדל בסוף כלום – הפעילות המשותפת ועצם הרצון שלכם יישארו לתמיד אצל הילדים, והניסיון יעזור לכם ללמוד לפעם הבאה ולהשתפר – אם רק תרצו. תכלס – נכון לכל דבר בחיים.
קבוצות ודפי פייסבוק ששווה להיכנס אליהם כדי ללמוד
- מרפסות מעוררות השראה בישראל – כל מה שאתם צריכים לדעת על גינה במרפסת, מא'-ת'.
- משפחה קצת יותר ירוקה – קבוצה של משפחות שאוהבות גינון, חיות סגנון בריא (או לפחות משתדלות) ורוצות ללמוד או להצליח יותר בכל מה שקשור לאקולוגיה.
- אורבן ג'ונגל BY גברת עם צמחים ?
- ברק גינת ירק
- i-Garden
הפוסט נכתב בשיתוף עם הבלוג אדנית – כך תקימו גינת מרפסת בעצמכם